Foccacia z kaparami i pomidorkami

19-09-2017
Chrupiąca skórka, słone kapary i czerwone pomidorki. Pyszne chlebki o nazwie foccacia wywodzą się z Włoch. Uwielbiam je maczać w oliwie z oliwek i popijać białym, półwytrawnym winem. Są idelanym dodatkiem do sałatki. W focacci przed pieczeniem robi się wgłębienia palcem, aby za nadto nie wyrosła w trakcie pieczenia. Posmarowana z wierzchu oliwą sprawia, że z wierzchu jest chrupiąca a w środku wilgotna.
Obrazek

Składniki

  • Mąka pszenna500.0 g
  • Woda250.0 ml
  • Oliwa z oliwek10.0 łyżek
  • Drożdże50.0 g
  • Cukier1.0 Łyżka
  • Pomidorki koktajlowe200.0 g
  • Kapary4.0 Łyżki
  • Bazylia10.0 Liści

Przygotowanie

1. Mąkę przesiewamy do sporego garnka.

2. Do garnuszka wlewamy 1/3 szklanki ciepłej  wody, wsypujemy  cukier i wkruszamy drożdże. Mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 min, przykrywamy czystą ściereczką.

3. Do mąki wlewamy rozczyn, 6 łyżek oliwy , sól i wodę. Zagniatam do połączenia składników. Jeśli ciasto jest zbyt mokre dosypujemy mąkę. Na stolnicę wykładamy ciasto i zagniatamy energicznie 5 min, aby było elastyczne i puszyste. Ciasto na foccacie polewamy 1 łyżką oliwy i odkładamy do garnka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 min do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

4. Pomidorki myjemy i przekrawamy na pół. Kapary odsączamy z wody.

5. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, polewamy 3 łyżkami oliwy. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni.

6. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i zagniatamy przez 3 min. Formujemy  wałek i odkrawamy niewielkie  kawałki. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczamy i rozciągamy ręką na owalny kształt. Przekładamy na blachę do pieczenia. 

7. Palcami  robimy wgłębienia w cieście, polewamy oliwą i układamy pomidorki i kapary. 

8. Focaccię  pieczemy przez 25 min w temperaturze 190 stopni, aż wierzch będzie rumiany.