Dyniowa zupa na oleju kokosowym

09-08-2017
Zima trwa w najlepsze. Pomimo iż mróz odpuścił, śnieg nadal leży . Trwa sezon na przeziębienia, dlatego warto robić rozgrzewające zupy. Jeśli w zamrażalniku lub piwnicy macie resztki dyni to koniecznie zróbcie z niej zupę. Piekąc dynię i smażąc warzywa, dodałam olej kokosowy, który nadał łagodny smak kokosa. Wyszła wyśmienita.
Obrazek

Składniki

  • Dynia200.0 g
  • Seler25.0 g
  • Marchewka0.5 sztuki
  • Olej kokosowy3.0 Łyżki
  • Trawa cytrynowa2.0 Łyżeczki
  • Curry1.0 Łyżeczka
  • Kurkuma1.0 Łyżeczka
  • Imbir1.0 Łyżeczka
  • Sól0.5 Łyżeczki
  • Pieprz1.0 Łyżeczka
  • Woda2.0 Litry
  • Oliwa z oliwek1.0 łyżka

Przygotowanie

1. Dynię myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.

2. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, polewamy łyżką oliwy. Wykładamy kawałki dyni. Na każdy kawałek dajemy łyżeczkę oleju kokosowego. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy do miękkości ok. 20 min.

3.  Do garnka na zupę dodajemy  łyżkę oleju kokosowego, dodajemy pokrojonego w kostkę selera i marchewkę. Podsmażamy przez 5 min. 

4. Dolewamy przegotowaną wodę i pokrojoną drobniej dynię. Gotujemy 15 min.

5. Do kubka wsypujemy trawę cytrynową i zalewamy gorącą wodą. Parzymy przez 5 min.

6. Warzywa blendujemy na gładki krem, wlewamy zaparzony wywar z trawy cytrynowej. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawiamy. Zagotowujemy 5 min.