Dyniowa chia z figami i granatem

04-10-2017
Słodkie figi, kwaśny granat i korzenna dynia. Upieczona z dodatkiem kardamonu i cynamonu, które nadały jej aromatu. Figi to kolejne jesienne owoce same w sobie słodkie. Ten deser to kwinesencja jesieni. Czerwone, soczyste, kwaśno-słodkie ziarenka granatu dodają urody mojemu deserowi.
Obrazek

Składniki

  • Chia125.0 g
  • Mleczko kokosowe250.0 ml
  • Dynia100.0 g
  • Cynamon2.0 łyżeczki
  • Kardamon1.0 Łyżeczka
  • Granat1.0 sztuka
  • Figi2.0 sztuki

Przygotowanie

1. Nasiona chia zalewamy ciepłym mleczkiem i odstawiamy na 30 min. Po 10 min mieszamy.

2. Dynię obieramy ze skórki i kroimy w paski. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Dynię polewamy łyżeczką oleju i pieczemy przez 15 min. 

3. Upieczoną dynię miksujemy na puree, doprawiamy przyprawami. 

4. Spęczniałe nasiona chia mieszamy z puree dyniowym. Przekładamy do szklanek lub słoiczków. 

5. Figi myjemy i kroimy w ćwiartki lub plasterki. Granata przekrawamy w zdłóż i wyciągamy ziarenka.

6. Na wierzch chia puddingu układamy warstę granatu i pokrojone figi.