Drożdżowe rogale z masą różano-orzechową

21-11-2017
Puszyste drożdżowe ciasto po wyrośnięciu i podzieleniu na kawałki stworzy wyśmienite rogale. Jedne większe, drugie mniejsze. Posmarowane różaną konfiturą, którą ucierałam na tarasie w piękną, słoneczną niedzielę i masą orzechową. Uwierzcie mi, że połącznie róży i orzechów jest niebiańsko pyszne. Upieczone rogale posmarowałam lukrem i posypałam posiekanymi orzechami. Na sam widok ślinka cieknie.
Obrazek

Składniki

  • Mąka pszenna500.0 g
  • Drożdże20.0 g
  • Mleko0.25 szklanki
  • Cukier1.0 łyżka
  • Jaja1.0 sztuka
  • Żółtka2.0 sztuki
  • Cukier6.0 Łyżek
  • Mleko250.0 ml
  • Masło1.0 łyżka
  • Orzechy włoskie100.0 g
  • Mleko250.0 ml
  • Masło200.0 g
  • Cukier puder0.5 szklanki
  • Olej rzepakowy3.0 Łyżki
  • Konfitura różana3.0 łyżki

Przygotowanie

1. Drożdże wkruszamy do garnuszka z ciepłym mlekiem (1/4 szklanki), wsypujemy łyżkę cukru i mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Odstawiamy na 5 min pod przykryciem, żeby drożdże zaczęły pracować.

2. Mąkę przesiewamy do sporego garnka. 

3. Do miseczki wybijamy jajo, dodajemy żółtko i cukier. Mieszamy widelcem lub mikserem. Wlewamy do mąki. Dodajemy wyrośnięty rozczyn.

3. W rondelku podgrzewamy  mleko i masło. Musi być ciepłe. 

4. Wyrabiamy ciasto, wlewając powoli mleko z masłem. Ciasto powinno odchodzić od ręki. Pod koniec wyrabiania wylewamy na rękę olej. Formujemy kulę. Ciasto odstawiamy na 45 min pod przykryciem w ciepłe miejsce. Powinno podwoić swoją objętość.

Masa orzechowa

1. Orzechy włoskie mielimy w maszynce. 

2. Mleko zagotowujemy, wsypujemy mielone orzechy. Mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.

3. Masło ucieramy z cukrem pudrem na maślany krem. Dodajemy orzechy z mlekiem. Dokładnie łączymy.

Formowanie rogalików

1. Stolnicę posypujemy  mąką, aby ciasto się nie przyklejało. 

2. Na rękę wylewamy  łyżkę oleju i ciasto dzielimy na dwie części. Jedną wykładamy na stolnicę, natomiast drugą przekładamy do garnka i odstawiamy w ciepłe miejsce.

3. Ciasto wyrabiamy kilka minut, następnie wałkujemy na kształt koła. Podsypujemy co jakiś czas mąką. 

4. Nożem dzielimy ciasto na równej wielkości trójkąty. Na każdy nakładamy po 1/2 łyżeczki konfitury i po 1 łyżeczce masy orzechowej, rozsmarowując ją wzdłuż środka. Zaczynając od najdłuższych rogów zwijamy do środka i forujemy rogaliki. 

5. Gotowe rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem. Smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy przez 15 min w temperataturze 200 stopni, następnie zmniejszamy do 180 stopni i pieczemy 20 min.

 

6. Upieczone rogaliki studzimy. Smarujemy lukrem i posypujemy posiekanymi orzechami.