Drożdżowe ciasteczka z rozmarynem

06-11-2017
Krucho-drożdżowe ciastka to smaczny i mniej tłusty zamiennik półfrancuskich paluszków. Szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne. Dodatek kminku i rozmarynu nadaje im wyrazistego smaku. Koniecznie posypcie serem żółtym. Najlepiej smakują jako dodatek do zupy cebulowej.
Obrazek

Składniki

  • Drożdże20.0 g
  • Mleko0.25 szklanki
  • Cukier0.5 łyżeczki
  • Mąka pszenna180.0 g
  • Masło125.0 g
  • Jaja2.0 sztuki
  • Kminek1.0 łyżeczka
  • Pieprz ziołowy1.0 Łyżeczka
  • Majeranek1.0 Łyżeczka
  • Sól1.0 Łyżeczka
  • Ser żółty30.0 g

Przygotowanie

1. Do garnuszka z ciepłym mlekiem wkruszamy drożdże i wsypujemy cukier. Mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 min. Przykrywamy.

2. Na stolnicę przesiewamy mąkę z solą i przyprawami. Siekamy z masłem.

3. Dodajemy jajko i wlewamy drożdże. Zagniatamy ciasto podsypując sobie mąkę. Ciasto formujemy w kulę i przykrywamy ściereczką.

4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni.

5. Przed wałkowanie stolnicę posypujemy mąką. Ciasto rozwałkowujemy i kieliszkiem wykrawamy ciasteczka.

6. Wycięte krążki układamy na blasze. W miseczce rozbijam widelcem jajko i smaruję nim ciasteczką. Posypujemy startym,  żółtym serem, rozmarynem i kminkiem.

7. Ciasteczka pieczemy przez 15-20 min w temperaturze 180 stopni.