Dorsz w warzywach

27-09-2017
Marchewki, pietruszka, cebula i przecier pomidorowy. To na te składniki składa się warzywna pierzynka dla naszej ryby. Do tego dania możecie użyć swojej ulubionej ryby. Delikatny dorsz podany z duszonymi warzywami to lekkostrawne danie na piątkowy obiad. Podany z ziemniakami lub kaszą gryczaną.
Obrazek

Składniki

  • Filet z dorsza4.0 sztuki
  • Marchewka2.0 sztuki
  • Pietruszka1.0 Sztuka
  • Przecier pomidorowy3.0 Łyżeczki
  • Cebula1.0 sztuka
  • Pieprz0.5 Łyżeczki
  • Sól0.5 Łyżeczki
  • Sok z cytryny1.0 łyżka
  • Tymianek2.0 łyżeczki
  • Olej słonecznikowy3.0 łyżki
  • Woda0.5 szklanki
  • Przyprawa do ryb2.0 łyżeczki
  • Mąka pszenna4.0 łyżki

Przygotowanie

1. Rybę doprawiamy pieprzem, przyprawą do ryby i tymiankiem. Kawałki fileta obtaczamy w mące, smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron przez 4 min.

2. W niewielkim garnku przygotowujemy duszone warzywa. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, przysmażamy na oleju. Marchewkę i pietruszkę obieramy i scieramy na tarce o dużych oczkach, wsypujemy do garnka z cebulką.  Wlewamy  wodę.

3. Warzywa dusimy na małym ogniu ok. 10 min.  Dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy solą do smaku i  mieszamy.

4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

5. Do naczynia żaroodpornego wlewamy 2 łyżki oleju. Układamy warstwę warzyw i usmażoną rybę. Przykrywamy resztą warzyw. 

6. Danie zapiekamy przez 15 min w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem polewamy  sokiem z cytryny.