Ciasto szpinakowe z granatem

18-10-2017
Puszyste, lekko wilgotne ciasto swoją piękną, zieloną barwę zawdzięcza szpinakowi. Przełożone śmietankową masą z mascarpone. Udekorowane jest małymi, czerwonymi ziarenkami granatu, które ładnie kontrastują z ciastem, oraz nadają ciekawego kwaśnego smaku.
Obrazek

Składniki

  • Szpinak250.0 g
  • Jaja3.0 sztuki
  • Cukier1.0 szklanka
  • Olej słonecznikowy250.0 ml
  • Mąka pszenna400.0 g
  • Proszek do pieczenia3.0 łyżeczki
  • Sok z cytryny1.0 łyżka
  • Śmietanka kremówka 30%500.0 ml
  • Mascarpone250.0 g
  • Cukier3.0 łyżki
  • Granat1.0 sztuka

Przygotowanie

1. Szpinak płuczemy, odkrawamy ogonki i rozdrabniamy w blenderze.

2. Do miski wbijamy jaja, miksujemy na wysokich obrotach do podwojenia objętości. Wsypujemy cukier nadal miksując.

3. Do ubitej masy jajecznej  powoli strużką  wlewamy olej, nie przerywając ubijania. Dodajemy szpinak i otartą skórkę z cytryny. Miksujemy do połączenia składników.

4. Do szpinakowej masy przesiewamy 1,5 szklanki mąki pszennej ( jeśli ciasto wydaje się zbyt mało gęstę, dosypujemy 0,5 szklanki mąki) i proszek do pieczenia. Mieszamy delikatnie łyżką.

5. Spód formy wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

6. Do formy wylewamy ciasto i wyrównujemy łyżką. Pieczemy 45 min w temperaturze 170 stopni.

7. Po upieczeniu ciasto studzimy.

8. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy mascarpone i cukier, miksujemy.

9. Szpinakowe ciasto przekrawamy na 2 blaty. Wierzch ciasta odkrawamy, aby go pokruszyć.

10. Na spód przekładamy 3/4 kremy i dokładnie rozsmarowujemy. Przykrywamy drugim blatem, dociskamy lekko. Na wierzchu rozsmarowujemy pozostały krem, wyrównujemy, kruszymy ciasto i posypujemy ziarenkami granatu.

11. Wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.