Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

04-07-2017
Zajadając się truskawkami wpadł mi do głowy pomysł na ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką. Po powrocie od babci wyciągnęłam drożdże, pokroiłam truskawki i rabarbar. Zabrałam się za wyrabianie ciasta. Trochę to zajęło, ale zapach i efekt końcowy był zdumiewająco smaczny. Ciasto wyszło puszyste i lekkie. Słodkie truskawki, kwaśny rabarbar i chrupiąca kruszonka to połączenie idealne. Zastanawiacie się po co tu bławatki? Wyciągnęłam ciocię na spacer po lesie, ten zapach leśny relaksuje. Oprócz spotkanej sarenki przy drodze rosły piękne bławatki. Uwielbiam polne kwiatki więc poszłam i je zerwałam. Pięknie się prezentowały na zdjęciach.
Obrazek

Składniki

  • Drożdże50.0 g
  • Cukier1.0 łyżka
  • Mleko80.0 ml
  • Mąka pszenna500.0 g
  • Jaja1.0 sztuka
  • Żółtka2.0 sztuki
  • Mleko250.0 ml
  • Masło3.0 łyżki
  • Cukier6.0 łyżek
  • Olej słonecznikowy2.0 łyżki
  • Truskawki15.0 sztuk
  • Rabarbar4.0 łodygi
  • Masło50.0 g
  • Cukier50.0 g
  • Mąka pszenna100.0 g

Przygotowanie

1.  Do garnuszka z ciepłym mlekiem wkruszamy drożdże, wsypujemy cukier. Mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Odstawiamy na 5 min, aż rozczyn zacznie "pracować". Przykrywamy ściereczką.

2. Do miseczki wybijamy jajo, dodajemy żółtko i cukier. Mieszamy widelcem lub mikserem. Wlewamy do mąki.

3. W rondelku podgrzewamy wodę, mleko i masło. Musi być ciepłe. 

4. Wyrabiamy ciasto, wlewając powoli mleko z masłem. Ciasto powinno odchodzić od ręki. Pod koniec wyrabiania wylewamy na rękę olej. Formujemy kulę.

5. Ciasto odstawiamy na 45 min ( musi potroić swoją objętość) w ciepłe miejsce, nakrywamy ściereczką.

6. Truskawki myjemy, odrywamy szypułki, kroimy w ćwiartki. Rabarbar obieramy z włókien i kroimy w plasterki.

7. Do miski wkładamy pokrojone w kostkę masło, cukier i mąkę. Zagniatamy ręką, aż powstaną grudki.

8. Formę do pieczenia smarujemy masłem i wsypujemy bułkę tartą na oko :).

9. Ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy łyżką, układamy owoce i posypujemy obficie kruszonką. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 10 min do wyrośnięcia.

10.  Grzejemy piekarnik do temperatury 200 stopni. 

11.Ciasto pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 15 min, zmniejszamy do 180 stopni i pieczemy 60 min. Kruszonka będzie się przypalała zatem przykryjmy ciasto papierem do pieczenia.