Ciasteczka owsiane najeżone bakaliami

08-02-2018
Kruche ciasteczka owsiane z mnóstwem bakalii w środku. Z pomarańczy wycisnęłam sok i starłam skórkę, których dodatek nadał pomarańczowego aromatu. Ciasteczka bez dodatku cukru. Rodzynki, migdały, orzechy włoskie i wiórki kokosowe. Idealne na drugie śniadanie w pracy. Jeśli lubicie zdrowe słodycze bez cukru polecam upieczcie te ciasteczka.
Obrazek

Składniki

  • Płatki owsiane140.0 g
  • Mąka pszenna pełnoziarnista60.0 g
  • Cynamon2.0 łyżeczki
  • Proszek do pieczenia0.5 łyżeczki
  • Jaja2.0 sztuki
  • Olej kokosowy100.0 g
  • Sok z pomarańczy2.0 Łyżki
  • Skórka z pomarańczy1.0 łyżeczka
  • Otręby pszenne2.0 łyżki
  • Wiórki kokosowe15.0 g
  • Orzechy włoskie40.0 g
  • Płatki migdałowe20.0 g
  • Rodzynki40.0 g

Przygotowanie

1. Do miski wbijamy jaja i wlewamy uprzednio roztopiony olej kokosowy. Miksujemy.

2. Do miski wsypujemy suche składniki: płatki owsiane, otręby, proszek do pieczenia i cynamon.

3. Orzechy siekamy.

4. Do miski z mokrymi składnikami wsypujemy suche, mieszamy łyżką. Następnie wsypujemy bakalie ( po 1/4 szklanki każdych), ponownie mieszamy.

5. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ręką formujemy ciasteczka lekko je spłaszczając. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 25 min w temperaturze 180 stopni.