Chrupiąca sałatka z cieciorką i burakiem

15-02-2018
Chrupiąca, pieczona cieciorka jest doskonałym dodatkiem do sałatki. Pieczone buraczki, seler naciowy i suszone pomidory to jej kolejne składniki. Smaczna i syta - idelana do pracy.
Obrazek

Składniki

  • Ciecierzyca180.0 g
  • Buraczki2.0 sztuki
  • Seler naciowy3.0 łodygi
  • Mozzarella100.0 g
  • Pestki dyni2.0 Łyżki
  • Sałata lodowa300.0 g
  • Oliwa z oliwek3.0 łyżki
  • Rozmaryn0.5 łyżeczki
  • Pieprz ziołowy0.5 Łyżeczki
  • Słodka papryka0.5 Łyżeczki
  • Sól0.5 Łyżeczki
  • Pieprz1.0 Łyżeczka

Przygotowanie

1. Ciecierzycę płuczemy, zalewamy 3 szklankami wody i odstawiamy na noc. Na drugi dzień odlewamy wodę, zalewamy ponownie i gotujemy do miękkości ok.40 min. Aby ciecierzyca szybciej zmiękła dodajemy łyżeczkę sody. Pod koniec gotowania solimy.

2. Ugotowaną ciecierzycę odsączamy. Do miski wsypujemy ulubione przyprawy i 2 łyżki oliwy, dodajemy cieciorkę i mieszamy.

3. Buraczki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki lub słupki. 

4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, na którym układamy buraczki ( polane oliwą) i ciecierzycę. Warzywa pieczemy przez 40 min w temperaturze 180 stopni. 

5. Selera naciowego obieramy z włókien i kroimy. Sałatę kroimy w niewielkie kawałki, przekładamy do miski. Dodajemy upieczone warzywa, kawałki selera, pokrojoną w kostkę mozzarellę. Suszone pomidory kroimy w paski, dodajemy do sałatki.

6. W miseczce mieszamy 2 łyżki oliwy, sól, pieprz i 1 łyżeczkę soku z cytryny. Tak przygotowanym dressingiem polewamy sałatkę. Mieszamy i posypujemy pestkami dyni.