Chlebki pita

14-06-2018
Puszyste w środku i chrupiące na zewnątrz. Chlebki z prostego ciasta drożdżowego- wystarczą drożdże, mąka, ciepła woda i sól. Pita to okrągłe pieczywo, popularne w krajach Bliskiego Wschodu i Maghrebu. Po przekrojeniu można je faszerować mięsem, warzywami, sosami. Ja zrobiłam pyszne, aromatyczne falafele. Z podanego przepisu upieczemy 6 chlebków pita.
Obrazek

Składniki

  • Mąka pszenna340.0 g
  • Drożdże30.0 g
  • Woda250.0 ml
  • Cukier0.5 łyżki
  • Sól1.0 Łyżeczka

Przygotowanie

1.  Do garnuszka wkruszamy drożdże, wlewamy 1/4 szklanki ciepłej wody i dodajemy 1/2 łyżki cukru. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia drożdży i odstawiamy do wyrośnięcia.

2. Do garnka przesiewamy mąkę i sól, wlewamy ciepłą wodę (1 szklankę) i rozczyn. Zarabiamy ciasto, które powinno być elastyczne i które będzie  odklejać się od ręki. Odstawiamy do podwojenia objętości na ok. 1 godzinę.

3. Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki ciasta i formujemy bułki. 

4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy bułeczki. Odstawiamy do wyrosnięcia na 30 min.

5. Pieczemy przez 30 min w temperaturze 200 stopni.