Chleb ze słonecznikiem i miodem

07-05-2018
Aromatyczny pszenno-żytni chleb z miodem i prażonym słonecznikiem. Z chrupiącą skórką i delikatnym, lekko orzechowym smaku. Przepis na jeden bochenek.
Obrazek

Składniki

  • Mąka żytnia typ 2000100.0 g
  • Mąka żytnia typ 720180.0 g
  • Mąka pszenna288.0 g
  • Woda536.0 ml
  • Słonecznik3.0 łyżki
  • Miód1.0 łyżka
  • Sól1.0 łyżka

Dokarmianie zakwasu

  Dzień 1 

Mąka żytnia typ 2000 50 g
Ciepła woda 50 ml

Do naczynia ( u mnie szklany słoik) dodajemy zakwas, odważoną mąkę i wodę.  Dokładnie mieszamy i  odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce, aby dojrzewał. 

Dzień 2

Mąka żytnia typ 2000 50 g
Ciepła woda  50 ml

Do naczynia z zakwasem dodajemy mąkę i wodę, dokładnie mieszamy. Odstawiamy pod przykryciem. Pamiętajmy, aby odłożyć 2 łyżki zakwasu do następnego pieczenia :)

 Wieczorem  przygotowujemy zaczyn, aby następnego dnia upiec chleb.

Mąka żytnia typ 720 90 g
Ciepła woda 73 g
Gotowy zakwas 50 g

 Do garnka wsypujemy mąkę, wlewamy wodę i zakwas. Mieszamy i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy, aby dojrzał.

Gotowe ciasto

Mąka żytnia typ 720  90 g
Mąka pszenna typ 500 288 g
Ciepła woda 363 g
Sól 1 łyżka
Zaczyn 213 g
Prażony słonecznik 3 łyżki
Miód pszczeli 1 łyżka

Przygotowanie chleba

Etap 1) Mieszanie

 Do garnka z zaczynem dodajemy mąkę i wodę, wyrabiamy do połączenia składników. Wsypujemy uprażony słonecznik i dodajemy miód. Zarabiamy ręką i odstawiamy na 30 min, aby odpoczęło. Przykrywamy ściereczką.

 

Etap 2) Wyrastanie wstępne

Do ciasta dodajemy sól i ponownie wyrabiamy. Mokrą ręką formujemy ciasto. Odstawiamy na 1 godzinę, aby wyrosło.

Etap 3) Wyrastanie końcowe

Do formy wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy ciasto, które uprzednio delikatnie zagniatamy mokrą ręką. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Ciasto będzie szybciej rosło  jeśli włożymy je do piekarnika nagrzanego do 50 stopni. Kiedy ciasto wypełni foremkę delikatnie je nacinamy, aby w trakcie pieczenia nie popękało. 

Etap 4) Pieczenie chleba

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni i zaparowujemy. Chleb pieczemy przez 20 min w temperaturze 200 stopni. Następnie temperaturę zmniejszamy do 180 i pieczemy przez 45 min.