Chleb z piwem

13-09-2018
Żytnio-pszenny chleb z ciekawym posmakiem piwa. Oprócz zakwasu zawiera w swoim składzie drożdże, dzięki którym jest puszysty i szybciej wyrasta. Jeśli lubicie wypiekać własne pieczywo wypróbujcie ten przepis. Z podanego przepisu upieczecie 2 bochenki chleba.
Obrazek

Składniki

  • Mąka żytnia typ 2000100.0 g
  • Woda650.0 ml
  • Mąka żytnia typ 720841.0 g
  • Mąka pszenna50.0 g
  • Sól1.5 Łyżki
  • Drożdże20.0 g
  • Piwo272.0 ml

Dokarmianie zakwasu

Dzień 1

Mąka żytnia typ 2000  50g
Ciepła woda 50 ml

Do naczynia ( u mnie szklany słoik) dodajemy zakwas, odważoną mąkę i wodę.  Dokładnie mieszamy i  odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce, aby dojrzewał. 

Dzień 2

Mąka żytnia typ 2000 50g
Ciepła woda 50ml

Do naczynia z zakwasem dodajemy mąkę i wodę, dokładnie mieszamy. Odstawiamy pod przykryciem. Pamiętajmy, aby odłożyć 2 łyżki zakwasu do następnego pieczenia.

Wieczorem przygotujmy zaczyn, aby następnego dnia upiec chleb.

Mąka żytnia typ 720 91g
Woda 113g
Dojrzały zakwas 100g

Do garnka wsypujemy mąkę, wlewamy wodę i zakwas. Mieszamy i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na noc.

Gotowe ciasto

Mąka żytnia typ 720 750g
Mąka pszenna typ 500 50g
Ciepła woda 437ml
Jasne piwo 272ml
Drożdże 20g
Sól 1,5 łyżki
Zaczyn 304g (całość)

Przygotowanie chleba

Etap 1) Mieszanie

Do garnka z zaczynem dodajemy odważone  mąki, wlewamy wodę, piwo oraz wkruszamy drożdże. Wyrabiamy do połączenia składników. Polecam Wam abyście od razu nie wlewali podanej ilości wody. Warto wlewać jej po trochu, aby ciasto nie było zbyt rzadkie. 

Etap 2) Wyrastanie wstępne

Do ciasta dodajemy sól i zwilżoną ręką wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Etap 3) Formowanie bochenków i wyrastanie końcowe

Po upływie podanego czasu, gdy ciasto ładnie wyrosło należy je delikatnie zagnieść w garnku. Formy na chleb wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy i przekładamy do foremek ( warto zwilżyć ręce zimną wodą). Wierzch wygładzamy i posypujemy ziarnami. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30- 40 min. 

Etap 4) Pieczenie chleba

Chleb pieczemy przez 15 min w temperaturze 200 stopni, następnie zmniejszamy do 180 stopni i pieczemy przez 50 min.