Chleb z cebulą i kminkiem

27-06-2018
Pszenno-żytni chleb na zakwasie z cebulą i kminkiem. O chrupiącej skórce i lekkim, puszystym miękiszu. Dzięki dodatkowi prażonej i świeżej cebuli oraz kminku chleb ma wyrazisty aromat i smak.
Obrazek

Składniki

  • Mąka żytnia typ 2000100.0 g
  • Mąka żytnia typ 720136.0 g
  • Mąka pszenna386.0 g
  • Woda384.0 ml
  • Sól1.5 Łyżki
  • Cebula1.0 sztuka
  • Prażona cebulka3.0 Łyżki
  • Kminek2.0 Łyżki

Dokarmianie zakwasu

Dzień 1

Mąka żytnia 2000  50g
Ciepła woda 50 ml

Do naczynia ( u mnie szklany słoik) dodajemy zakwas, odważoną mąkę i wodę.  Dokładnie mieszamy i  odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce, aby dojrzewał. 

Dzień 2

Mąka żytnie typ 2000  50g
Ciepła woda  50 ml

 

Do naczynia z zakwasem dodajemy mąkę i wodę, dokładnie mieszamy. Odstawiamy pod przykryciem. Pamiętajmy, aby odłożyć 2 łyżki zakwasu do następnego pieczenia.

Wieczorem przygotujmy zaczyn, aby następnego dnia upiec chleb.

Mąka żytnia typ 720 68 g
Ciepła woda 54 ml
Gotowy zakwas 50 g  

Do garnka wsypujemy mąkę, wlewamy wodę i zakwas. Mieszamy i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na noc.

Gotowe ciasto

Mąka pszenna typ 500 386 g
Mąka żytnia typ 720 68 g
Ciepła woda  230 ml
Kminek 2 łyżki
Cebula świeża  1 sztuka
Prażona cebulka 3 łyżki
Sól 1,5 łyżki
Zaczyn 172 g

Przygotowanie chleba

Etap 1)  Mieszanie

Do garnka z zaczynem dodajemy odważone  mąki, wlewamy wodę i wyrabiamy do połączenia składników. Dodajemy prażoną cebulkę i 1 łyżkę kminku, mieszamy. Odstawiamy na 30 min pod przykryciem, aby odpoczęło.

Etap 2) Wyrastanie wstępne

Do ciasta dodajemy sól i zwilżoną ręką wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Etap 3) Składanie i wyrastanie końcowe

Stolnicę posypujemy mąką ( 2 garście)  i zwilżoną dłonią delikatnie wyciągamy ciasto na stolnicę. Następnie lekko je spłaszczamy, prawą część ciasta nakładamy na lewą. Czynność powtarzamy składając lewą część ciasta na prawą. Ciasto formujemy na kształt formy, którą uprzednio wykładamy papierem do pieczenia. 

Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki.

Wierzch ciasta posypujemy kminkiem i układamy pokrojoną cebulę.  Ciasto będzie szybciej wyrastało jeśli wstawimy je do piekarnika nagrzanego do 50-70 stopni. Kiedy  wypełni brzeg  formy delikatnie je nacinamy. 

Etap 4) Pieczenie chleba

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Chleb pieczemy przez 20 min w temperaturze 200 stopni, następnie zmniejszamy do 180 stopni i pieczemy przez 50 min.