Cebularze z serem

04-07-2017
W dzieciństwie bardzo lubiłam cebularze z makiem, dlatego postanowiłam sama je przygotować. Nie są trudne w przygotowaniu- wszystko zależy od dobrego, drożdżowego ciasta. Cebularze z serem żółtym najlepiej smakują na ciepło. Są też idealnym zamiennikiem kanapek.
Obrazek

Składniki

  • Drożdże50.0 g
  • Mleko0.25 szklanki
  • Cukier1.0 łyżka
  • Mąka pszenna500.0 g
  • Jaja1.0 sztuka
  • Żółtka2.0 sztuki
  • Olej słonecznikowy3.0 łyżki
  • Masło2.0 łyżki
  • Cukier6.0 łyżek
  • Cebula2.0 sztuki
  • Ser żółty100.0 g
  • Sól0.5 łyżeczki
  • Pieprz1.0 łyżeczka
  • Mleko250.0 ml

Przygotowanie

1. Do garnuszka z ciepłym mlekiem (1/4 szklanki)  wkruszamy drożdże, wsypujemy cukier. Mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Odstawiamy na 5 min, aż rozczyn zacznie "pracować". Przykrywamy ściereczką.

2. Do miseczki wybijamy jajo, dodajemy żółtko i cukier. Mieszamy widelcem lub mikserem. Wlewamy do mąki.

3. W rondelku podgrzewamy mleko i masło. Musi być ciepłe. 

4. Wyrabiamy ciasto, wlewając powoli mleko z masłem. Ciasto powinno odchodzić od ręki. Pod koniec wyrabiania wylewamy na rękę olej. Formujemy kulę.

5. Ciasto odstawiamy na 45 min ( musi potroić swoją objętość) w ciepłe miejsce, nakrywamy ściereczką.

6. Cebule obieramy, kroimy w drobną kostkę. Smażymy na oleju do zezłocenia. Doprawiamy solą i pieprzem.

7. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.

8. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części.

9. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. 

10. Z ciasta odrywamy niewielkie kawałki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blasze i spłaszczamy ręką. Spodkiem od kieliszka robimy wgębienie, w które nakładamy cebulkę i ser żółty.

11. Surowe cebularze odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia, przykrywamy ściereczką.

12. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 15 min, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy 15 min.