Cebularze wegetariańskie

13-03-2018
Drożdżowe, puszyste cebularze dla osób na diecie bez laktozy i jajek. Idealna przekąska, która znika w mig. Może z powodzeniem zastąpić śniadaniową drożdżówkę.
Obrazek

Składniki

  • Drożdże50.0 g
  • Cukier1.0 łyżka
  • Mleko roślinne0.25 szklanki
  • Mąka pszenna500.0 g
  • Sól0.5 Łyżeczki
  • Mleko roślinne250.0 ml
  • Olej słonecznikowy3.0 łyżki
  • Cebula2.0 sztuki
  • Pieprz0.5 Łyżeczki

Przygotowanie

1. Do garnuszka z ciepłym mlekiem (1/4 szklanki)  wkruszamy drożdże i dodajemy cukier, mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 5 min, aż drożdże zaczną pracować.

2. Do sporego garnka przesiewamy mąkę, dodajemy 0,5 łyżeczki soli.

3. W garnku podgrzewamy mleko roślinne, powinno być ciepłe. 

4. Do garnka z mąką wlewamy rozczyn, ciepłe mleko i olej. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 min.

5. Cebulę obieramy, kroimy w niewielką kostkę i podsmażamy na oleju do zezłocenia, doprawiamy solą i pieprzem.

6. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. 

7. Z ciasta odrywamy niewielkie kawałki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blasze i spłaszczamy ręką. Spodkiem od kieliszka robimy wgłębienie, w które nakładamy cebulkę. Odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia.

8. Cebularze pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 15 min, natępnie zmniejszamy do 180 stopni i pieczemy 15  min.