Mrożona kawa z syropem malinowo-poziomkowym

17-06-2018
W upalne dni najlepiej smakują zimne, orzeźwiające napoje. Dlatego dziś podaję Wam przepis na mrożoną kawę. Z najsłodszych poziomek i malin zerwanych z krzaczków zrobiłam syrop. Taka kawa gasi pragnienie i pobudza.
Obrazek

Składniki

  • Kawa1.5 Łyżeczki
  • Mleko0.5 szklanki
  • Maliny20.0 sztuk
  • Poziomki10.0 sztuk
  • Lody2.0 gałki
  • Cukier1.0 łyżka

Przygotowanie

1. Kawę zalewamy wrzątkiem (1/2 szklanki)  i odstawiamy na kilka minut, aby się zaparzyła. Przelewamy przez sitko i chłodzimy.

2. Do niewielkiego garnka wlewamy 1/4 szklanki wody, wsypujemy maliny i poziomki. Gotujemy na małym ogniu bez przykrycia przez 10 min. Następnie wyciągamy owoce i do soku dodajemy cukier. Gotujemy do rozpuszczenia cukru mieszając. Odstawiamy.

3. Na spód szklanki wlewamy łyżkę syropu, kawę i schłodzone mleko. Nakładamy lody i polewamy syropem. Można udekorować owocami.