Buraczkowa tarta z kozim serem

06-08-2017
Dojrzewający, kozi ser o charakterystycznym smaku dodał ostrości. Dodatek jarmużu wzbogacił tartę o zielony akcent. Całość polana śmietanowo-jajeczną masą z kozim serem wypełniła naszą tartę wydobywając z buraczków ich piękny, różowy kolor. Wyraziste przyprawy tj. tymianek, gałka muszkatołowa oraz chilli doprawiły ten wypiek idealnie. Palce lizać :) Idealna na ciepłą kolację zjedzoną na tarasie z widokiem na ogród i popijana ulubionym winem.
Obrazek

Składniki

  • Mąka pszenna150.0 g
  • Masło120.0 g
  • Śmietana1.0 łyżka
  • Żółtka1.0 sztuka
  • Sól1.0 łyżeczka
  • Czosnek2.0 ząbki
  • Jarmuż6.0 Liści
  • Buraczki10.0 sztuk
  • Śmietana 18%180.0 ml
  • Dojrzewający ser kozi50.0 g
  • Gałka muszkatałowa1.0 łyżeczka
  • Chilli2.0 Szczypty
  • Tymianek4.0 Gałązki
  • Pieprz1.0 Łyżeczka
  • Jaja2.0 sztuki

Przygotowanie

Kruche ciasto:

1. Masło siekamy z mąką. Dodajemy żółtko i śmietanę. Zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta.

2. Wstawiamy do lodówki na 15 min.

3. Formę na tartę smarujemy olejem i wysypujemy bułką tartą. 

4. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 4 mm, wykładamy formę, nakłuwamy widelcem. Spód ciasta przykrywamy papierem do pieczenia i przysypujemy grochem/ciecierzycą, aby się nie podnosiło. 

5. Pieczemy 30 min w temperaturze 180 stopni.

Farsz:

1. Buraczki myjemy, odcinamy końcówki, układamy na foli aluminiowej i polewamy łyżeczką oliwy. Dokładnie zawijamy oczywiście każdy buraczek w jeden kawałek folii. Pieczemy 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

2. Jarmuż myjemy, wycinamy twardy środek i kroimy w mniejsze kawałki. Smażymy na oleju z posiekanym czosnkiem ok. 5 min.

3. Na upieczony spód wykładamy jarmuż oraz starte buraczki.

4. W miscerozbijamy  widelcem jaja oraz śmietanę.

5. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do śmietanowo-jajecznej masy. Dodajemy przyprawy, sól i pieprz. Mieszamy i wylewamy na buraczki.

6. Pieczemy przez 25 min w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu posypujemy pestkami dyni.