Budyń z chia z konfiturką jabłkowo-pomarańczową

28-05-2017
Kakaowy budyń z chia bez dodatku cukru to idealny deser dla diabetyków i osób stroniących od nadmiaru cukru. Dodatek słodkiej z natury konfiturki świetnie współgra z gorzkim kakao. Natomiast cynamon nadaje aromatu deserowi z chia. Ten zdrowy deser smakuje na ciepło, jak budyń.
Obrazek

Składniki

  • Mleko0.5 szklanki
  • Nasiona chia4.0 łyżki
  • Kakao DecoMoreno1.0 Łyżeczka
  • Jabłko2.0 sztuki
  • Cynamon2.0 łyżeczki
  • Wiórki kokosowe3.0 łyżeczki
  • Pomarańcza1.0 sztuka

Przygotowanie

1. Chia zalewamy  ciepłym mlekiem, mieszamy  i odstawiamy na 15 min. Po tym czasie nasze super nasionka zżelują się.

2.  Jabłka obieramy, wykrawamy  środek i kroimy  w  grubszą kostkę. Do niewielkiego garnka wlewamy 3 łyżki wody, dodajemy pokrojone jabłka i pomarańcze oraz cynamon. Dusimy  na małym ogniu przez 10 min. Blendujemy.

3.  Na dnie 2 szklanek układamy  połowę konfitury.

4. Chia przekładamy  do misy blendera, dodajemy  kakao i miksujemy. Dzielimy  na 2 szklanki.

5.  Przyozdabiamy  pozostałą konfiturą i wiórkami kokosowymi.