Batatowe muffinki z orzechami

18-10-2017
Batat to warzywo wszechstronne. Można z niego zrobić frytki, zupę, a także słodkie muffinki. Miękkie i aromatyczne dzięki dodatkowi cynamonu i imbiru. Jeśli w waszej lodówce znajduje się kawałek batata i nie macie pomysłu na weekendowy wypiek zróbcie muffiny z tego przepisu.
Obrazek

Składniki

  • Mąka pszenna300.0 g
  • Cukier50.0 g
  • Soda oczyszczona1.0 łyżeczka
  • Proszek do pieczenia1.0 łyżeczka
  • Imbir1.0 Łyżeczka
  • Cynamon1.0 łyżeczka
  • Batat150.0 g
  • Jaja1.0 sztuka
  • Masło100.0 g
  • Mleko0.5 szklanki
  • Orzechy włoskie2.0 łyżki

Przygotowanie

1. Batata myjemy i gotujemy do miękkości ok. 15 min.

2. Masło roztapiamy w garnuszku z łyżką wody, aby się nie przypaliło. Odstawiamy do ostygnięcia.

3. Jajka wbijamy do miski miksujemy z mlekiem.

4. Do miski przesiewamy mąkę, przyprawy, sodę i proszek do pieczenia. Dodajemy cukier.

5. Ugotowanego batata obieramy i blendujemy na puree. Dodajemy do miski z jajkiem, wlewamy masło. Mieszamy łyżką. 

6. Do miski z mąką wlewamy mokre składniki. MIksujemy do połączenia składników.

7. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Formę na muffinki wykładamy papilotkami.

8. Formę na muffinki wypełniamy do 3/4 wysokości, posypujemy zmielonymi orzechami. Pieczemy przez 25-30 min w temperaturze 180  stopni.