Bananowe muffinki z czekoladą

29-08-2017
Muffiny z bananami to najprostszy sposób na zaspokojenie głodu na słodkości. Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Gorzka czekolada i smak bananów sprawiają, że ten smakołyk zasmakuje dorosłym i dzieciom. Gdy masz mało czasu a spodziewasz się nie spodziewanych gości przygotuj te muffiny.
Obrazek

Składniki

  • Mąka pszenna2.0 szklanki
  • Proszek do pieczenia2.0 łyżeczki
  • Soda oczyszczona1.0 łyżeczka
  • Cukier2.0 łyżki
  • Mleko250.0 ml
  • Jaja2.0 sztuki
  • Olej słonecznikowy70.0 ml
  • Banan2.0 sztuki
  • Gorzka czekolada4.0 kostki

Przygotowanie

1. Do miski przesiewamy mąkę, proszek i sodę oczyszczoną. Dodajemy cukier. 

2. Do mniejszej miski wybijamy jaja, wlewamy mleko i olej. Mieszamy widelcem.

3. Banany obieramy, kroimy w grubsze plasterki i miksujemy. Mus bananowy dodajemy do mokrych składników, mieszamy.

4. Mokre składniki przekładamy do miski z mąką. Mieszamy łyżką. Dodajemy pokrojoną czekoladę.

5. Foremki na muffinki wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy 25 min w temperaturze 190 stopni.