Bakłażany z mięsem i kaszą bulgur

11-09-2018
Piękne bakłażany, które urosły na grządkach postanowiłam upiec na kolację. Po upieczeniu w wydrążone łódeczki nałożyłam syty farsz: mielone mięso i miąższ z bakłażana, które dusiłam w sosie pomidorowym oraz kaszę bulgur.
Obrazek

Składniki

  • Bakłażan3.0 sztuki
  • Mięso mielone wieprzowe300.0 g
  • Sok pomidorowy0.5 szklanki
  • Czosnek2.0 ząbki
  • Olej rzepakowy2.0 Łyżki
  • Kasza bulgur100.0 g
  • Sól1.0 Łyżeczka
  • Pieprz0.5 Łyżeczki
  • Pieprz ziołowy1.0 Łyżeczka
  • Bazylia10.0 Liści
  • Mozzarella100.0 g

Przygotowanie łódeczek z bakłażana

1. Bakłażany po umyciu należy przekroić na pół. Lekko naciąć i skropić olejem. Tak przygotowane bakłażany należy piec przez 40 min w temperaturze 180 stopni.

2. Upieczone połówki wydrążamy i formujemy w małe łódeczki, jednak nie  wyrzucamy miąższu, gdyż będzie on potrzebny do przygotowania farszu. Miąsz kroimy w kosteczki.

Przygotowanie farszu

1.Doprawione czosnkiem, pieprzem, solą i papryką mięso podsmażamy na oleju przez 10 minut od czasu do czasu mieszając.

2. Dolewamy sok pomidorowy i pokrojony miąższ bakłażana, dusimy przez kolejne 10 minut. Doprawiamy świeżą bazylią.

3. Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i dodajemy do mięsa.

4. Do wydrążonych  łódeczek  z bakłażanów nakładamy farsz i posypujemy pokrojoną mozzarellą. Zapiekamy przez 20 min w temperaturze 180 stopni.