Babeczki z kozim serkiem i łososiem

03-04-2018
Babeczki z kremowym serkiem, rzodkiewką i szczypiorkiem. Pyszna i wiosenna przekąska. Kruche babeczki można upiec kilka dni wcześniej i zapakować do pudełka, więc gdy zapowiedzą się goście wystarczy zrobić farsz, przyozdobić łososiem, szczypiorkiem lub rzeżuchą i podać. Z tego przepisu wychodzi ok. 30 babeczek.
Obrazek

Składniki

  • Mąka pszenna150.0 g
  • Masło120.0 g
  • Żółtka1.0 sztuka
  • Śmietana 18%1.0 łyżka
  • Sól0.5 Łyżeczki
  • Kozi serek125.0 g
  • Jogurt naturalny3.0 łyżki
  • Rzodkiewki3.0 sztuki
  • Szczypiorek2.0 łyżki
  • Łosoś wędzony1.0 plaster
  • Pieprz0.5 Łyżeczki

Przygotowanie 

1. Masło siekamy z mąką. Dodajemy żółtko i śmietanę. Zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta.

2. Wstawiamy do lodówki na 15 min.

3. Z ciasta odrywamy niewielkie kawałki i wypełniamy foremki. Widelcem nakłuwamy spód. Na czas pieczenia  wrzucamy po dwa ziarna grochu, aby ciasto się nie podnosiło.

4. Spody pieczemy przez 25 min w temperaturze 180 stopni.

5. Do miski przekładamy serek kozi ( ja użyłam serek firmy  Pilos) i  jogurt naturalny. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pokrojone drobno rzodkiewki i szczypiorek, mieszamy.

6. Kruche babeczki napełniamy farszem, dekorujemy kawałkiem łososia i rzeżuchą. Możemy doprawić świeżo mielonym pieprzem.