Łazanki z kapustą włoską

30-10-2017
Szatkowana kapusta włoska, cebula i słoninka. To główne składniki tego dania. I oczywiście makaron Łazanki. Smaczne, syte i gotowe w 30 min. Spróbujecie?
Obrazek

Składniki

  • Kapusta włoska500.0 g
  • Słonina110.0 g
  • Cebula3.0 sztuki
  • Makaron Łazanki300.0 g
  • Pieprz1.0 Łyżeczka
  • Sól0.5 Łyżeczki
  • Kminek1.0 Łyżeczka

Przygotowanie

1. Kapustę drobno szatkujemy, przekładamy do garnka i zalewamy gorącą wodą. Gotujemy 10 min na niewielkim ogniu. Po ugotowaniu odcedzamy.

 

2. Cebulę i słoninę kroimy w drobną kostkę. Na niewielkiej patelni najpierw topimy słoninę, a następnie dodajemy cebulę. Podsmażamy przez 5 min do zezłocenia. Dodajemy do kapusty.

3. Makaron łazanki gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji. Odcedzamy i dodajemy do kapusty. Mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem.