Aromatyczna zupa z pieczoną dynią

02-10-2017
Jesień wtargnęła w nasze życie bardzo szybko zmieniając pogodę i nastroje. Zdecydowanym jesiennym daniem jest zupa dyniowa. Najlepsza jest ta rozgrzewająca ze szczyptą chili. Pokrojona dynia czekała, aż ją doprawię i wstawię do nagrzanego piekarnika. aby móc wydobyć woń przypraw i słodki smak dyni. Gorąca zupa krem idealnie smakuje z chrupiącymi grzankami lub pestkami dyni.
Obrazek

Składniki

  • Dynia400.0 g
  • Cebula1.0 sztuka
  • Marchewka50.0 g
  • Seler20.0 g
  • Ziemniaki2.0 sztuki
  • Olej słonecznikowy4.0 łyżki
  • Pieprz1.0 Łyżeczka
  • Sól1.0 Łyżeczka
  • Curry1.0 Łyżeczka
  • Rozmaryn1.0 Łyżeczka
  • Gałka muszkatałowa1.0 szczypta
  • Woda1.0 litr

Przygotowanie

1. Do garnka wlewamy 2 łyżki oleju. Cebulę obieramy i kroimy w mniejszą kostkę, wrzucamy do garnka z olejem.  Marchewkę kroimy w półplasterki, dodajemy do garnka.

2. Selera obieramy i kroimy w paski, ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do warzyw.

3. Warzywa podsmażamy przez 5 min. Wlewamy wodę i gotujemy przez 15 min na niewielkim ogniu.

4. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

5. Dynię obieramy, kroimy w paski, układamy na blasze, polewamy olejem i doprawiamy. Pieczemy przez 20 min w temperaturze 180 stopni.

6. Upieczoną dynię przekładamy do garnka z warzywami, blendujemy na krem. Doprawiamy przyprawami, gotujemy.

7. Zupa dyniowa najlepiej smakuje z grzankami, pestkami dyni, czy śmietaną.