Amarantusowy omlet z rzodkiewkowym twarożkiem

08-02-2018
Mąka z ziarenek amarantusa ma ciekawy zapach i idealnie nadaje się do omletów i placuszków. Na dzisiejsze śniadanie zrobiłam bezglutenowy, puszysty i syty omlet. W środek nałożyłam serek z rzodkiewką i szczypiorkiem. Pyszne śniadanie gotowe w niecałe 10 min.
Obrazek

Składniki

  • Jaja2.0 sztuki
  • Mąka amarantusowa5.0 łyżek
  • Olej kokosowy1.0 Łyżeczka
  • Rzodkiewki4.0 sztuki
  • Szczypiorek0.5 pęczka
  • Pieprz1.0 szczypta
  • Sól1.0 szczypta
  • Bieluch125.0 g

Przygotowanie

1. Do niewielkiej miski wbijamy jaja, ubijamy trzepaczką. Dodajemy mąkę i mieszamy.

2. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju kokosowego i wylewamy masę jajeczną. Smażymy z obu stron po 3 min. Delikatnie przewracamy omlet. 

3. Serek Bieluch przekładamy do miseczki, dodajemy umyte i pokrojone w drobną kostkę rzodkiewki i posiekany szczypiorek. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.

4. Omlet wykładamy na talerz, smarujemy twarożkiem i posypujemy kiełkami jarmużu.