Amarantusowy omlet z jabłkami

21-01-2018
Jabłka podduszone z cynamonem i cukrem waniliowym. Omlet z jajek, słodkiego banana i mąki amarantusowej. Pyszny, puszysty omlet podany z jabłkami i kawałkami banana. Śniadanie doskonałe. Jabłka z cynamonem możecie przygotować dzień wcześniej, żeby rano tylko usmażyć omlet i zjeść.
Obrazek

Składniki

  • Jaja2.0 sztuki
  • Mąka amarantusowa4.0 łyżki
  • Banan1.0 sztuka
  • Otręby pszenne1.0 łyżka
  • Jabłko2.0 sztuki
  • Cynamon0.5 łyżeczki
  • Olej kokosowy1.0 Łyżka
  • Cukier z wanilią Kotanyi1.0 łyżeczka

Przygotowanie

1. Jabłka obieramy, wycinamy  gniazda nasienne i kroimy  w kostkę. Przekładamy do niewielkiego garnka z łyżką wody. Dusimy pod przykryciem ok 10 min, doprawiamy cynamonem i cukrem waniliowym.

2. Do miski wybijamy jajka, rozbijamy widelcem. Banana kroimy w niewielką kostkę. Do jaj dodajemy mąkę z amarantusa i banany. Dodajemy łyżkę otręb pszennych, mieszamy widelcem do połączenia składników.

3. Na niewielkiej patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wylewamy jajeczną masę. Smażymy po 2 min z każdej strony, aż omlet będzie można z łatwością przewrócić na drugą stronę.

4. Na talerz wykładamy omlet, smarujemy jabłkami i układamy kilka plasterków banana.