Amarantusowe gofry z jeżynami

22-08-2017
Pomimo małego rozmiaru moja serduszkowa gofrownica robi pyszne gofry. Do przygotowania ciasta użyłam mąki z amarantusa, oleju kokosowego, jajek i wody gazowanej. Ten ostatni składnik nadaje ciastu puszystości. Ważnym etapem jest ubicie białek na sztywną piankę. Oczywiście nieodzownym dodatkiem jest bita śmietana. U mnie 30% kremówka. Pyszne słodko-kwaśne, pokaźnej wielkości jeżyny przyozdobiły moje goferki dodając owocowego akcentu.
Obrazek

Składniki

  • Mąka amarantusowa2.0 szklanki
  • Jaja2.0 sztuki
  • Cukier puder3.0 Łyżki
  • Olej kokosowy3.0 Łyżki
  • Woda gazowana250.0 ml
  • Proszek do pieczenia1.0 łyżeczka
  • Śmietanka kremówka 30%250.0 ml
  • Jeżyny1.0 szklanka

Przygotowanie

1. Żółtka oddzielamy od białek.

2. Do miski dodajemy  żółtka, wodę gazowaną i roztopiony olej kokosowy, miskujemy. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cukier puder. Ponownie miksujemy.

3. W drugiej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy do miski z ciastem delikatnie mieszając  łyżką. 

4. Gofrownicę rozgrzewamy do maximum, smarujemy olejem kokosowym. 

5. Na rozgrzaną gofrownicę wylewamy ciasto i wypukłą stroną łyżki wyrównujemy.

6. Gofry pieczemy do 5 min, aż ciasto z łatwością będzie odchodziło od powierzchni gofrownicy.

7. Podajemy z dżemem truskawkowym, ubitą śmietanką i ulubionymi owocami.