Amarantusanki z bakaliami

03-08-2018
Miękkie ciasteczka z ekspandowanego amarantusa to zdrowa, słodka przekąska. Amarantus bywa nazywany zbożem XXI wieku i zaliczany jest do superfood. Jest bezglutenowym zbożem o wysokiej zawartości białek, skwalenu oraz błonnika. Ponadto w jego składzie możemy znaleźć wapń i żelazo. Dodatek banana skleja masę i nadaje słodkości. Do tych ciasteczek możemy dodać ulubione bakalie, które mamy pod ręką.
Obrazek

Składniki

  • Amarantus ekspandowany3.0 szklanki
  • Banan3.0 sztuki
  • Morele suszone6.0 sztuk
  • Wiórki kokosowe1.0 łyżka
  • Żurawina1.0 Łyżka
  • Płatki migdałowe2.0 łyżki
  • Rodzynki2.0 łyżki
  • Orzechy włoskie1.0 łyżka

Przygotowanie

1. Banany obieramy i zgniatamy widelcem lub blenderem. 

2. Do miski dodajemy banany, amarantus i posiekane bakalie. Mieszamy łyżką do połączenia składników.

3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.

4. Zwilżoną dłonią lub łyżką nakładamy masę na blachę i delikatnie spłaszczamy. Pieczemy przez 25 min w temperaturze 180 stopni.