3 kroki do idealnego ciasta drożdżowego

21-06-2017
W tym poście pokaże Wam kilka kroków do idealnego ciasta drożdżowego. Z tego ciasta możecie robić różne wypieki począwszy od bułeczek maślanych po paluchy drożdżowe do piwa. Podstawą ciasta są drożdże. Aby nasze ciasto wyrosło musimy zapewnić temu produktowi ciepło. Dodatek cukru sprawia, że drożdże zaczynają się rozmnażać przez pączkowanie, przekształcając cukier w dwutlenek węgla i alkohol. Właśnie ten gaz powoduje rośnięcie ciasta .
Obrazek

Składniki

  • Drożdże50.0 g
  • Cukier1.0 łyżka
  • Mleko62.5 ml
  • Mąka pszenna0.5 kg
  • Jaja1.0 sztuka
  • Żółtka2.0 sztuki
  • Olej słonecznikowy3.0 łyżki
  • Mleko250.0 ml
  • Masło2.0 łyżki
  • Cukier6.0 łyżek

Przygotowanie

Krok 1- Rozczyn

 

1. Do garnuszka z ciepłym mlekiem wkruszamy drożdże, wsypujemy cukier. Mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Odstawiamy na 5 min, aż rozczyn zacznie "pracować". Przykrywamy ściereczką.

Po 5 min mój rozczyn wygląda tak:

Krok 2- przygotowanie ciasta

1. Do sporego garnka przesiewamy mąkę, wlewamy rozczyn. 

2. Do miseczki wybijamy jajo, dodajemy żółtko i cukier. Mieszamy widelcem lub mikserem. Wlewamy do mąki.

3. W rondelku podgrzewamy wodę, mleko i masło. Musi być ciepłe. 

4. Wyrabiamy ciasto, wlewając powoli mleko z masłem. Ciasto powinno odchodzić od ręki. Pod koniec wyrabiania wylewamy na rękę olej. Formujemy kulę.

Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką na 45 min. Powinno  podwoić lub potroić swoją objętość.

Tak oto przygotowuję ciasto drożdżowe. Najczęściej robię z nich bułeczki maślane, rogale z powidłem. 

Drożdżowe pyszności piekę najpierw w temperaturze 200 stopni przez 15 min. Potem zmniejszam temperaturę do 150 stopni i piekę ok 30 min.