Domowy zielnik- Oregano

17-08-2018
article-domowy-zielnik-oregano

Właściwości zdrowotne roślin są znane ludziom od dawna. Stosowane do zwalczania chorób i infekcji lub poprawy wyglądu. Te naturalne środki lecznicze są bogate w związki o działaniu prozdrowotnym. Jednym z takich ziół jest oregano- powszechnie używana przyprawa. Dodawana do dań w celu poprawy smaku wzbogaca je także o właściwości zdrowotne.

Dlaczego powinniśmy czytać etykiety?

10-07-2018
article-dlaczego-powinnismy-czytac-etykiety-nw90

Kupując żywność kierujemy swoją uwagę na cenę, termin przydatności do spożycia i atrakcyjny wygląd opakowania często pomijając treść zawartą na etykiecie. Dla konsumenta etykieta jest istotnym źródłem wiedzy dotyczącej produktu, który zamierza kupić. Po zapoznaniu się z jej treścią oceni, czy dany produkt spełnia jego oczekiwania co do jakości. Czym rożni się termin „Należy spożyć do” od „Należy spożyć przed końcem"? Czy zastanawialiście się jaką rolę odgrywa kolejność wypisanych składników? Co to są Traffic Lights? Po odpowiedzi na te i inne pytania zapraszam do przeczytania poniższego artykułu.

Pigwa- Polska cytryna

02-07-2017
article-pigwa-polska-cytryna

Kształtem przypominająca jabłko lub gruszkę. O twardym miąższu, kwaśnym smaku i cytrynowym zapachu, dlatego spożywana najchętniej w formie przetworzonej. Owoc o licznych właściwościach prozdrowotnych i odżywczych. Ze względu na obecność w niej witaminy C wspomagającej wzmocnienie organizmu nazywana polską cytryną.

Dlaczego pokrzywa parzy?

21-05-2017
article-pokrzywa

Nazywana pokrzywą parzącą, żgajką lub parzawką. Jest źródłem witamin i składników odżywczych wspomagających odporność oraz lekiem na anemię. Jako składnik szamponów pomaga przy problemach z włosami. Jak sam tytuł wskazuje dowiecie się co sprawia, że pokrzywa parzy, poznacie jej pozytywne aspekty i przeciwskazania do jej spożywania.